BPH (Benign Prostat Hiperplazisi) & Prostat Büyümesi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir ?

Şubat 19, 2018 0 Comments

BPH (Benign Prostat Hiperplazisi) & Prostat Büyümesi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir ? - https://www.sagliklimiyim.com/bph-benign-prostat-hiperplazisi-prostat-buyumesi-nedir-nasil-tedavi-edilir/
https://www.sagliklimiyim.com/wp-content/uploads/2018/02/bphbenign-prostat-hiperplazisi.png


Erkeklerin özellikle de 50 yaşından sonra tam bir belası olan, çoğunluğu iyi huylu olsa da bazen kanser nedeniyle de olabilen prostat büyümesi çok sık görülür. Bu yazımızda prostat büyümesinin en sık nedeni olan BPH yani Benign Prostat Hiperplazisi’ni inceleyelim.



“Prostat Kanseri” için ayrıntılı bilgiyi buradan bulabilirsiniz.



Prostat bezi nedir ?



Prostat, ceviz büyüklüğünde mesanenin hemen altında küçük bir organdır. Mesanenin altında (idrarın depolandığı yer) idrar yolunu çevreler. Prostat semenin bir parçası olan spermlerin  beslenmesine yardımcı olan bir sıvı yapar.



Prostat sorunları 50 yaş ve üzerindeki erkeklerde sık görülür. Çoğu, cinsel fonksiyona zarar vermeden başarıyla tedavi edilebilir.



Benign prostat hiperplazisi (BPH) nedir ?



İyi huylu prostatik hiperplazi (BPH), yaşlı erkeklerde yaygın görülen prostat bezinin kanser dışı büyümesidir. Benign prostat hiperplazisi olarak da bilinir ve BPH olarak kısaltılır. Ayrıca halk arasında “prostat” olarak da adlandırılır.



Erkekler hangi yaşta risk altındadır ?



BPH genellikle 30’lu yaşlarda başlar, yavaş yavaş gelişir ve yaygın olarak genellikle 50 yaşından sonra semptomlara neden olur.



Durum ne kadar yaygın ? Herhangi bir risk faktörü var mı ?



BPH son derece yaygındır. İleri yaş büyümüş prostat için bir risk faktörüdür.



50 yaşın üzerindeki tüm erkeklerin yarısı benign prostatik hiperplazi belirtileri geliştirir, ancak sadece % 10’unun tıbbi veya cerrahi müdahaleye ihtiyaç vardır.



BPH’de ne olur ? Semptomlar ve belirtiler nedir ?



Benign prostat hiperplazisinde prostat bezinin boyutu büyür. Prostatın merkezinden geçen idrar yolunu sıkıştırabilir. Bu idrarın mesaneden idrar yolundan dışa akışını engelleyebilir.



İdrarın mesaneye geri dönmesine (tutma) neden olabilir, bu da gece gündüz sıklıkla işemek zorunda kalmaya neden olur.



Diğer yaygın belirtiler arasında yavaş yavaş idrar akışı, acilen idrar yapma ihtiyacı ve idrar yapmaya  başlamada zorluk vardır.



Daha ciddi sorunlar idrar yolu enfeksiyonları ve idrar yollarının tıkanması gibi tıbbi acil durumlardır ve böbreklerin yaralanmasına neden olabilir.



 



BPH bir çeşit kanser midir ?



Hayır.



BPH tamamen iyi huyludur. Prostat kanserinin öncüsü değildir.



Tanısı nasıl konur ?



Genellikle rektal muayene ile büyümüş bir prostat tespit edilebilir. Ayrıca üretra, prostat ve mesane penisin içine sokulan bir alet olan sistoskop kullanarak veya ultrason ile  incelenebilir.



BPH’ne hangi uzman doktor bakar ?



Üroloji uzmanı bakar. Prostat ile ilgili herhangi bir şikayetinizde (gece sık idrara çıkma, idrar yapmada zorlanma..) üroloji polikliniğinde muayene olmalısınız.



BPH veya büyümüş prostatı tedavi etmek için doğal tedavi veya evde çare var mı ?



Kabak çekirdeği tüketmek, saw palmetto bitki ekstresi kullanmak ve çinko takviyesi yararlıdır. Oturarak işeme alışkanlığı kazanmak korunmada fayda sağlar. Bununla beraber çok fazla korunma sağlanamaz.



BPH tedavisinde kullanılan ilaçlar ve cerrahi işlemler



Erkekler, bu seçeneklerin her birinin risklerini ve yararlarını dikkatlice tartmalıdır. Prostat cerrahisi, geleneksel olarak BPH için en fazla faydayı sağlar ancak en fazla riski taşıyan metoddur.



BPH’nin tıbbi tedavisi genellikle belirgin semptomları olan erkekler için saklıdır. Mevcut ilaçlar arasında;



Alfa blokerler prostatın yumuşak kaslarını ve mesane boynunu rahatlatarak BPH’da prostatın genişlemesiyle oluşan idrar tıkanıklığını hafifletir.



İlaç yan etkileri baş ağrısı, yorgunluk, ejakülasyon problemleri ya da konfüzyonu içerebilir.



BPH’de sıklıkla kullanılan alfa blokerleri tamsulosin (Flomax), alfuzosin (Uroksatral) ve terazosin (Hytrin), slidosin (Rapaflo) veya doksazosin (Cardura) gibi eski ilaçları içerir.



Bu ilaçlar genelde birkaç hafta içinde semptomlarda düzelmeye yol açacak ve prostat boyutu üzerinde herhangi bir etkiye sahip olmayacaktır.



5-alfa redüktaz inhibitörleri, erkeklik hormonu testosteronunun prostatta (DHT) aktif formuna dönüşmesini bloke eder.



BPH’daki prostat genişlemesi doğrudan DHT’ye bağlı olduğundan, bu ilaçlar 6 ila 12 ay boyunca prostat boyutunda yaklaşık % 25’lik bir azalmaya neden olur. Bu nedenle, üriner semptomlarda düzelme uzun sürmektedir.



5-alfa redüktaz inhibitörlerinin örnekleri Finasterid (Proscar) ve dutasterid (Avodart) ilaçlarını içerir. Finasterid’in yan etkileri, cinsel ilgi azlığı, ereksiyon problemleri ve boşalma sorunları olabilir.



BPH tedavisinde, genellikle tıbba tatminkar bir şekilde yanıt vermeyen ya da idrar yapamama gibi daha ciddi problemleri olan erkeklerde cerrahi  prosedürler de kullanılabilir.



Prostatın transüretral rezeksiyonu (TURP) uzun süredir kullanılmaktadır. Hastaya anestezi verildikten sonra, doktor penis vasıtasıyla üretranın içine özel bir alet yerleştirir. Enstrüman ile doktor, idrarın mesaneden dışarıya çıkmasını sağlamak için iç prostatın bir kısmını tıraş eder.



Lazer prosedürleri: Bazıları az anestezi ile doktor ofisinde yapılabilen bir dizi lazer prosedürü mevcuttur. Bu prosedürler, engelleyen prostat dokusunun çıkarılmasını da içerir. Genellikle TURP’den daha az kanama ve hızlı iyileşme görülür.



Mikrodalga tedavisi: Bu prosedür genellikle ofiste yapılır ve sonuç olarak prostatın küçülmesine yol açan bazı hücreleri öldürmek için prostata verilen mikrodalga enerjinin kullanılmasını içerir.



Başka kanser dışı prostat sorunları var mı ?



Evet, BPH’nin yanı sıra prostat kanseri ile ilgisi olmayan bir dizi prostat sorunu da vardır. Prostatın bu iyi huylu bozuklukları arasında akut prostatit ve kronik prostatit bulunur.



Akut prostatit, prostatın bakteriyel bir enfeksiyonudur. Erkeklerde herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Semptomlar ateş, titreme ve alt sırtta ve bacaklar arasındaki ağrıları içerir.



Bu hastalarda ayrıca idrar yapmakta zorluk veya acı da mevcut olabilir.



Tedavisi  antibiyotik ilaçlarıdır ve bol sıvı alınmalıdır. Tedavi genellikle başarılıdır.



Kronik prostatit, zaman içinde tekrarlama eğilimi gösteren bir prostat iltihabıdır. Genellikle gerçek bakteriyel enfeksiyon ile ilişkili değildir ancak ateş veya rahatsızlık vermeden benzer ağrı ve rahatsızlık belirtilerine neden olur.



Kronik prostatitin tedavisi zordur ve nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Bazı durumlarda antibiyotikler ve ibuprofen gibi anti-inflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Çoğu durumda, semptomlar kendi kendine geçer.



Prostat sorunları önlenebilir mi ?



Prostat sorunlarına karşı en iyi koruma, dikkatli bir prostat muayenesi içeren düzenli sağlık muayeneleri yaptırmaktır.



Aşağıdaki gibi belirtiler ortaya çıkarsa derhal bir doktora görünün:



Sık idrara çıkma isteği
Ağrılı idrara çıkma
Kanlı idrar
İdrar yapma zorluğu
İdrarın ince ve zorlanarak gelmesi



BPH için ameliyat olan erkekler için bile düzenli kontroller önemlidir.



Ameliyat prostat kanserine karşı koruma sağlamaz, çünkü prostatın yalnızca bir kısmı çıkarılır.



Prostat dokusuna faydalı kabak çekirdeği, ceviz ve çinkolu besinleri de bol bol tüketin.



“Çinko” için buraya tıklayın.



Günümüzde malesef sağlıklı beslenmek zor, bu nedenle özellikle 40 yaşından sonra her erkeğin çinko içeren kapsül takviyesi almasını kesinlikle öneririm.



Aşağıdaki linkte güzel bir çinko kapsül var. 100 kapsülü alıp her gün 1 adet kullanabilirsiniz. Size 3 ay yeter.



 



 



Sağlıcakla kalın.



Sorularınız için buraya tıklayın.



 



#5AlfaRedüktazInhibitörleri, #AkutProstatit, #AlfaBlokerler, #BaşkaKanserDışıProstatSorunlarıVarMı, #BenignProstatHiperplazisiBPHNedir, #BPHBirÇeşitKanserMidir, #BPHVeyaBüyümüşProstatıTedaviEtmekIçinDoğalTedaviVeyaEvdeÇareVarMı, #BPHDeNeOlurSemptomlarVeBelirtilerNedir, #BPHNeHangiUzmanDoktorBakar, #DurumNeKadarYaygınHerhangiBirRiskFaktörüVarMı, #ErkeklerHangiYaştaRiskAltındadır, #KronikProstatit, #LazerProsedürleri, #MikrodalgaTedavisi, #ProstatBeziNedir, #ProstatSorunlarıÖnlenebilirMi, #ProstatınTransüretralRezeksiyonuTURP, #TanısıNasılKonur
https://goo.gl/X44fJA
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: