Baş Dönmesinin Nedenleri Nelerdir ? & Baş Dönmesi İçin Ne Yapmalı ?

Şubat 18, 2018 0 Comments

Baş Dönmesinin Nedenleri Nelerdir ? & Baş Dönmesi İçin Ne Yapmalı ? - https://www.sagliklimiyim.com/bas-donmesinin-nedenleri-nelerdir-bas-donmesi-icin-ne-yapmali/
https://www.sagliklimiyim.com/wp-content/uploads/2018/02/bas-donmesi-nedenleri-tedavisi-vertigo-doktorix.jpeg


Baş dönmesi (tıptaki adı vertigo) hemen hepimizde hayatımızda bir dönem oluşmuş ve bazı kişilerde sürekli rahatsızlık yaratabilen, genellikle benign yani iyi huylu ve kısa süren hastalıklara veya durumlara bağlı olsa da araştırılması gereken dönme, sallanma ve düşme hissidir.



Çoğu çocuğun eğlence amaçlı bir süre dönerek baş dönmesi hissi yaratmaya çalışması ile oluşan indüklenen vertigo  birkaç dakika sürer ve daha sonra kaybolur.



Bunun haricinde olan vertigoların yani kendiliğinden veya bir yaralanma sonucu ortaya çıkanların düzelmesi ise birkaç saati,hatta günleri bulabilmektedir.



Ses nasıl oluşur ?



Ses dalgaları kulak zarına gelene kadar dış kulak kanalından geçer. Buradan ses, iç kulak yoluyla üç küçük kemik – incus, malleus ve stapes aracılığıyla – kokleaya ve nihayet vestibüler sinirine iletilir ve bu da sinyali beyne taşır, titreşimler haline dönüşür.



Baş dönmesinin nedenleri nelerdir ?



Baş dönmesinin birçok farklı nedeni vardır.



Vertigo, nedenin periferik veya merkezi olup olmadığına göre tanımlanabilir.



Periferik vertigo, iç kulakta bir sorundan kaynaklanırken, santral vertigonun başlıca nedenleri beyin veya omurilik sorunlarıdır.



Benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) adı verilen ve sık görülen bir baş dönmesi nedeni daha vardır. Bunda iç kulak iltihaplanabilir veya iç kulakta normal olarak bulunan küçük kristaller veya taşlar yerlerinden çıkabilir ve semisirküler kanallardaki küçük saç hücrelerinde tahrişe neden olur ve vertigoya neden olur.



Meniere hastalığı da vertigo nedenlerindendir ve sıktır. Sıvı birikimi ile işitme kaybı, vertigo ve kulak çınlaması olu.



Baş dönmesi için risk faktörleri nelerdir ?



Baş yaralanmaları vertigo gelişme riskini artırabilir.



Bazı kusma ilaçları, kan basıncı ilaçları, antidepresanlar ve hatta aspirin gibi farklı ilaçlar da baş dönmesi yapabilir.



İnme riskinizi artıracak herhangi bir şey (yüksek tansiyon, kalp hastalığı, diyabet ve sigara içimi) vertigo gelişme riskinizi de artırabilir.



Bazı insanlar için alkol alımı da baş dönmesine neden olabilir.



Genel nüfusun % 2 ila % 3’ü nde BPPV gelişme riski vardır. Yaşlı kadınlarda BPPV gelişme riski biraz daha yüksek gibi görünmektedir.



Başın veya yatakta dönmek gibi vücudun çeşitli hareketleri semptomları  kötüleştirebilir. Birçok kişi de mide bulantısı veya kusma da görülür.



Fiziksel muayenede genellikle nistagmus adı verilen anormal göz hareketleri saptanır. Bazı hastalar vertigo ile ilişkili dengesizliği yaşarlar.



Dengesizlik birkaç günden uzun sürerse veya vertigoya bir tarafın zayıflığı veya inkoordinasyonu eşlik ediyorsa doktora başvurulmalıdır.



Vertigo nasıl teşhis edilir ?



Baş dönmesi için bir değerlendirme sırasında,olayların ve semptomların tam bir geçmişi ele alınır. Bu, alınmış olan ilaçları, yeni hastalıkları ve varsa önceki tıbbi problemleri içerir.



Görünüşte ilgisiz sorunlar bile baş dönmesine neden olan altta yatan nedene dair bir ipucu sağlayabilir.



Öyküden sonra fizik muayene yapılır. Tam bir nörolojik muayene gerektirir.



Özellikle KBB ve Nöroloji uzmanları çeşitli testler, muayeneler ve gerekli görürlerse görüntüleme testleri ile tanı koymaya çalışırlar.



Vertigo tedavisinde ev ilaçları etkili midir ?



Vertigo tedavisi için birkaç öneri bulunsa da, bunların çoğu etkisizdir. Birçok vertigo olgusu, birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir.



Vestibüler rehabilitasyon egzersizleri (Cawthorne head egzersizleri) veya modifiye Epley manevralarının hastalar tarafından düzenli olarak yapılması vertigoda belirgin iyileşme sağlayabilir.



Vertigo önlenebilir mi ?



İnme risk faktörlerini kontrol etmek, merkezi vertigo gelişme riskini azaltabilir. Bunlar kan basıncının, kolesterolün, kilonun ve kan glikoz düzeylerinin optimum aralıklarda olmasını sağlamaktır.



Meniere hastalığında baş dönmesi semptomlarını azaltmak için tuz alımını kontrol etmek faydalı olabilir. Periferik vertigo tanısı konmuşsa, rutin vestibüler rehabilitasyon egzersizleri yapılması, tekrarlayan atakların önlenmesine yardımcı olabilir.



Çoğu vertigo vakası kendiliğinden ortaya çıktığı için kimin risk altında olduğunu tahmin etmek zordur. Bu nedenle, tamamen önleme mümkün olmayabilir.



Bununla birlikte, sağlıklı bir yaşam tarzının muhafaza edilmesi bu durumun yaşanma riskini azaltacaktır.



Baş dönmesi için prognoz nedir ?



Bu prognoz lafı halkımız tarafından çok karıştırılır. Size kısaca gidişat olarak çevireyim yani bundan sonrası ne olur, iyileşirmi iyileşmezmi, sakat mı bırakır, ne kadar sürer, kanserleşir mi vs herşeyi anlatır bu terim.



Periferik vertigo hastalarının çoğunda tedavi ile önemli derecede rahatlama sağlanır.



BPPV vakalarında Epley manevralarının etkilenen hastaların % 90 kadarına fayda sağlayabileceği öne sürülmüştür. BPPV nüksünün, ilk yılda % 15’den fazla olmasına rağmen, vertigo birkaç günün ötesinde genelde devam etmez.



Baş dönmesi devam ettiğinde, beynin, spinal kanalın veya iç kulakta yatan herhangi bir yapısal problemin değerlendirilmesi gerekebilir.



Kısaca baş dönmeniz olduğunda ve özellikle de sürekli oluyor veya ağırsa ilk önce bir KBB uzmanına  muayene olun. Gerekirse nörolojiye sevk edecektir.



Konu ile ilgili diğer yazılar ;



“Meniere Hastalığı Nedir ?”



“Yüksek Tansiyon Tedavisi”



 



 



#BaşDönmesiTıptakiAdıVertigo, #BaşDönmesiIçinPrognozNedir, #BaşDönmesiIçinRiskFaktörleriNelerdir, #BaşDönmesininNedenleriNelerdir, #KonuIleIlgiliDiğerYazılar, #SesNasılOluşur, #VertigoNasılTeşhisEdilir, #VertigoÖnlenebilirMi, #VertigoTedavisindeEvIlaçlarıEtkiliMidir
https://goo.gl/KuVayM
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: